Programa #UniversInternet en CCCBLab

En enero y marzo realizamos dos módulos educativos dentro del marco del proyecto #UniversInternet que se basan en talleres con una visión crítica del uso de las tecnologías digitales e Internet.

Recursos pedagògics i formació per a docents.

Univers Internet és un projecte d’alfabetització digital crítica que inclou tallers, recursos pedagògics per a l’aula i un programa de formació per a docents.

Té com a objectiu principal oferir eines per entendre què és Internet i impulsar-ne una reflexió profunda, crítica i creativa sobre temes com la seva materialitat, l’impacte ecològic, els canvis que ha provocat en la manera de relacionar-nos, d’accedir a la informació i transformar-la en coneixement, el big data i la privacitat.”

Les 8 unitats didàctiques

Amb l’objectiu que la maleta pugui arribar a més centres i que es pugui treballar amb més flexibilitat, la nova versió de la maleta és descarregable. En aquests enllaços hi trobareu més informació sobre cadascuna de les 8 unitats i la relació de material necessari per dur-les a terme:

  1. CONSTRUINT LA XARXA proposa construir una xarxa de telecomunicacions simulada amb una maqueta sobre un plànol de la ciutat que permeti conèixer l’estructura real d’Internet des del punt de vista tant de la infraestructura física com de les implicacions socials i econòmiques. Guia per al docent (PDF)
  2. LA LÒGICA DE LA PROGRAMACIÓ presenta un recorregut que va des de l’anàlisi de diferents codis i llenguatges fins al pensament computacional i la robòtica, per tal d’entendre com es comuniquen els ordinadors. Guia per al docent (PDF)
  3. XARXES SOCIALS I ACCIÓ COMUNITÀRIA consisteix en un exercici de disseny d’una acció comunitària vinculada amb el Congo i la guerra del coltan amb l’ajuda d’eines 2.0. L’objectiu és doble: mostrar un ús alternatiu de les xarxes socials i reforçar els alumnes com a subjectes polítics implicats amb la comunitat. Guia per al docent (PDF)
  4. L’IMPACTE ECOLÒGIC D’INTERNET planteja l’exercici de calcular l’impacte ecològic de dos processos homòlegs –enviar un correu electrònic i una carta per correu postal– amb l’objectiu de prendre consciència d’aquest impacte i de conèixer mesures per minimitzar-lo. Guia per al docent (PDF)
  5. CONSTRUINT CONEIXEMENT presenta diversos exercicis per treballar la Viquipèdia a l’aula a fi que els alumnes coneguin a fons l’eina i puguin utilitzar-la amb autonomia i de forma crítica i responsable. Guia per al docent (PDF)
  6. ELS DILEMES DE LA PRIVACITAT  dona eines per prendre consciència sobre què passa amb les nostres dades i la nostra identitat quan utilitzem Internet i descobrir alternatives per protegir-nos a través d’un joc de taula. Guia per al docent (PDF)
  7. EL FUTUR D’INTERNET  reflexiona sobre el present i el futur d’Internet a través del disseny d’objectes que donin resposta a diferents reptes ètics, socials i ambientals. Guia per al docent (PDF)
  8. [NOVETAT] INJUSTÍCIA ALGORÍTMICA: disponible properament.